Sladké fondue Sýrové fondue Ostatní Omáčky neboli dipy vhodné pro fritované fondue Omáčky speciálně pro zeleninové fondue

Sladké fondue

Fondue z tmavé čokolády

Ingredience:
400 g hořké čokolády, 50 g krupicového cukru, 2,5 dl mléka, špetka mleté skořice, lžička strouhané pomerančové kůry, lžička citronové šťávy

jednohubky:
4 oloupané hrušky nebo broskve, 1 menší ananas, 2 oloupané banány, 2 pomeranče nakrájené na čtvrtky, jahody, šťáva z 1 citronu, krabice sušenek

Příprava:
Hořkou čokoládu nastrouháme do hrnce a za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme krupicový cukr, skořici, pomerančovou kůru, citronovou šťávu, nakonec přilijeme mléko, přivedeme do mírného varu a směs přelijeme do nádoby na fondue.

Očištěné ovoce nakrájíme na větší kostky, pokapeme citronovou šťávou a rozložíme na mísu. Nádobu s čokoládou přesuneme na vařič uprostřed stolu a nastavíme na nízkou teplotu. Sušenky dáme ohřát do trouby.

Ovoce napichujeme na vidličku, namáčíme v teplé čokoládě a přikusujeme teplé sušenky.

Kávové fondue

Ingredience:
500 ml mléka 300 g hořké čokolády 4 lžíce jemně mleté kávy cukr

Příprava:
Mléko ohřejeme ve fonduovém hrnci na plotýnce (NEVAŘÍME!). Čokoládu nalámeme na malé kousky a rozpuštíme je za stálého míchání v mléce, vmícháme kávu a ochutíme přírodním cukrem. Fondue udržujeme teplé na ohřívači. Přílohy: plátky veky s máslem, sendviče, piškotový moučník pokapaný rumem, šlehačka

Pudinkové fondue

Ingredience:
250 ml šlehačky nebo mléka půl balíčku vanilkového pudinku 250 ml nálevu z ovoce naloženého v rumu

Příprava:
Šlehačku nebo mléko uvedeme do varu uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce a odstavíme. Pudinkový prášek smícháme s nálevem z ovoce nakládaného v rumu a vmícháme horkou šlehačku (mléko) a necháme přejít varem. Přílohy: křupavé pečivo, dílky pomeranče, kiwi, meruněk, ananasu

Mokka fondue

Ingredience:
125 ml šlehačky 2 lžíce jemně mleté kávy 200 g mléčné čokolády 2 lžíce rumu

Příprava:
Šlehačku ohřejeme ve fonduovém hrnci (NEVAŘÍME!) a vmícháme kávu. Čokoládu nalámeme na malé kousky a rozpouštíme je za stálého míchání ve šlehačce, podle chuti přilijeme rum. Fondue udržujeme teplé na ohřívači. Přílohy: veka, piškotový moučník, piškoty, dílky ananasu, mandarinek, plátky dušených hrušek, jablek, fíky

Vaječné vinné fondue

Ingredience:
1 vejce 2 žloutky 1 lžíce škrobu 50 g cukru 250 ml bílého vína kůra z půlky citronu 1 lžíce citronové šťávy

Příprava:
Vejce ušleháme v kastrolu se žloutky, škrobem, cukrem, vínem, kůrou z citronu a lžící citronové šťávy. Kastrol vložíme do vodní lázně nebo na varnou desku a tak dlouho šleháme, až vznikne hustý krém. Přendáme jej do fonduové nádoby a udržujeme teplé na ohřívači. Přílohy: piškoty, piškotový moučník, citronová bábovka, veka, kousky banánu, pomeranče, melounu

Čokoládové fondue

Ingredience:
2 tabulky mléčné čokolády 6 lžic kondenzovaného mléka 2 lžíce pomerančové šťávy 1 lžíce višňového likéru 1 lžíce sekaných ořechů

Příprava:
Rozlámanou čokoládu rozpustíme v kondenzovaném mléce (na mírném ohni). Vmícháme pomerančovou šťávu, likér a sekané ořechy. K namáčení se hodí vafle, sušenky nebo ovoce.

Ananasové fondue

Ingredience:
malý ananas nebo kompot 1 ks jogurt (nejlépe bílý) 2 lžíce rum nebo brandy 2 lžičky nízkotučné mléko 2-3 lžic čokoláda nalámaná na kousky

Příprava:
Ananas oloupeme a nakrájíme na úhledné kousky. Než připravíme omáčku, dáme ho vychladit do lednice. Zbývající přísady kromě jogurtu dáme do misky a prohříváme v kastrůlku s vařící vodou. Směs se nesmí vařit. Hladkou omáčku sejmeme z ohně a vmícháme jogurt. Rozdělíme do 4 vyhřátých šálků. Šálky postavíme na talíře s ananasem. Podáváme s vidličkou, aby bylo možné kousky ananasu máčet v omáčce.

Sýrové fondue

Základní sýrová hmota na fondue

Ingredience:
50 g čerstvého sýra gouda, 350 g staršího sýra gouda, 1 stroužek česneku, šťávu z 1 citronu, 4 lžičky škrobové moučky nebo solamylu, 6 lžic mléka, bílý pepř, muškátový oříšek, 1 veka, 100 g šunky

Příprava:
1. Ze sýra odkrojíme okraje a nakrájíme je na větší kousky. Ty pak rozdrtíme nebo najemno umeleme na strojku. Všechny druhy tvrdého sýra se lépe strouhají, jestliže jsou vychlazené.
2. Nádobu na fondue vytřeme stroužkem česneku (třeba česnekovou pastou). Citronovou šťávu doplníme vodou na 250 ml a nalijeme ji do nádoby. Postavíme ji na sporák a na mírném ohni zahříváme.
3. Postupně přidáme všechen sýr a necháme jej za stálého míchání na mírném ohni rozpustit.
4. V mléce rozmícháme škrobovou moučku a zvolna ji vmícháme do sýrové omáčky.
5. Sýrovou omáčku dále zahříváme a necháme ji jednou přejít varem. Nezapomínáme stále míchat. Sýrová omáčka je hotová, tvoří-li na vytažené vařečce tenký film.
6. Omáčku opepříme a přidáme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Pokud to nikomu nevadí, lze přidat i další lisovaný stroužek česneku. Nemáme-li lis na česnek, utřeme stroužek nožem na prkénku.
7. Veku nakrájíme na plátky a ty překrojíme na velikost, jednohubek a na ně položíme kousek šunky. Upravíme na talíře.
8. Kousky veky se šunkou se pak napichují speciální vidličkou a namáčejí v omáčce.

Holandské fondue

Ingredience:
česnek sůl máslo pivo 3 dcl pepř kayenský mouka kukuřičná gouda 500 g

Postup:
Ohnivzdornou mísu vymastíme máslem, naplníme sýrem a pivem a velmi pomalu zahříváme, až se sýr roztaví. Do takto připravené směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, mouku(lžíci) rozmíchanou ve lžíci piva a mícháme do zhoustnutí. Foundue udržujeme stále teplé na lihovém vařiči uprostřed stolu tak, aby si každý mohl v sýrové omáčce namáčet kousky bagety na dlouhé vidličce. Na připravu fondue jsou k dostání možné speciální nádoby i vidličky.

Selské sýrové fondue

Ingredience:
200 ml suchého vína 1 stroužek česneku 500 g sýra Primátor 3 lžíce solamylu 1 lžíce citronové šťávy sůl pepř 4 lžíce slivovice

Příprava:
Víno zahřejeme a vhodíme do něj rozetřený česnek. Poté za stálého míchání přidáváme po lžících strouhaný sýr a v trošce vody rozmíchaný solamyl. Přivedeme k varu, zalijeme citronovou šťávou a slivovicí a již nevaříme. Nádobu udržujeme stále teplou. Napichujeme kousky chleba a důkladně je namáčíme. Jako nápoj podáváme zbylé víno. Vhodným doplňkem je salát z hlávkového zelí.

Uzené německé fondue

Ingredience:
1 malá cibule, přepůlená, 1 hrnek světlého ležáku, 3 hrnky strouhaného uzeného sýra, 1 hrnek strouhaného ementálu, 1 lžíce kukuřičné moučky, 3 lžíce mléka, 1 lžíce kremžské hořčice

K namáčení: režný žitný chléb, vařené frankfurtské párečky

Příprava:
1. Odvážíme ingredience. Kotlík vytřeme uvnitř řiznutou stranou cibule.
2. Nalijeme pivo do kotlíku a ohřejeme jej na středním plameni, dokud nezačne bublat. Stáhneme plamen a postupně vmícháme sýry. Pokračujeme v prohřívání dokud se sýr neroztaví.
3. V malé misce smícháme kukuřičnou moučku s mlékem. Vmícháme do sýra, přidáme hořčici a pokračujeme ve vaření za průběžného míchání nebo dokud je hmota hustá a krémová.

Podáváme s kousky tmavého chleba a vařených párků.

Sýrovo-cibulové fondue

Ingredience:
2 lžíce másla, 1 velká cibule, posekaná nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2/3 hrnku zakysané smetany, 2 hrnky strouhaného sýra Gruyére, 2 hrnky nastrouhaného sýra Cheddar, 2 lžíce nasekané pažitky, pepř

K namáčení: malé vařené brambůrky a klobásky

Příprava:
1. Rozpustíme máslo ve velké pánvi, přidáme cibuli a vaříme 4-5 minut nebo dokud není měkká, ale nikoliv hnědá.
2. Vmíchejte mouku, přidejte zakysanou smetanu a vařte 2 minuty. Přidejte sýry a pokračujte ve vaření, za průběžného míchání dokud není hmota jemná a hladká.
3. Přidejte pažitku a ochuťte pepřem. Nalijte do kotlíku na fondue a podávejte s malými vařenými brambůrkami a klobáskami.

Pikantní sýrové fondue

Ingredience:
1 stroužek česneku, rozkrojený 185ml mléka 375g uzeného čedaru, nebo podobného uzeného sýru 6 zatovnaných lžiček plohrubé mouky 1 lžička dijonské hořčice, nebo jiné pikantní 2 lžičky Worcestershire omáčky 2 lžičky na jemno nastrouhaného křenu

kostky bagety, nakrájené tak, aby každá měla kůrku uzená libová šunka nakrájená na kostky

Příprava:
Potřít vnitřek Fondue keramické nádoby rozkrojeným česnekem. Postavit nádobu na oheň, nalít do ni mléko a přivéct ho do varu. Vložit dovnitř sýr smíchaný s moukou a na pomalém ohni zahřívat sýrovou směs za stálého míchání, až se sýr úplně rozpustí. Zamíchat dovnitř hořčici, Worcestershire omáčku a křen. Podávat tradičním způsobem se šunkou a bagetou.

Fonduta Valdostana - italské sýrové fondue

Ingredience:
400g ne příliš uzrálého sýru Fontina, bez kůrky (nebo podobného) 250ml plnotučného mléka 2 lžíce másla 4 žloutky

bílý lanýž, nebo několik hub sůl a bílý pepř podle chuti plátky ogrilovaného chleba

Příprava:
Nakrájet sýr na tenké plátky a marinovat je alespoň po 4 hodiny. Vložit máslo do nádoby na sýrové fondue a postavit ji nad pomalu vařící vodu. Přidat plátky sýru a 3 lžíce mléka, ve kterém se sýr marinoval. Snížit teplotu tak, aby teplota vody byla trochu pod bodem varu. Rozpustit sýr za stálého míchání do té doby, než vytváří dlouhou ¨nit¨. Našlehat žloutky se zbývajícím mlékem a rychle směs zamíchat do sýru tak, aby vznikl hustý, hladký krém. Osolit a opepřit. Rozdělit "Fonduta" do individuálních misek, posypat tenulínkými plátky lanýže, nebo hub a podávat s topínkami.

Fondue z kozího sýra

Ingredience:
250 ml mléka, 6 snítek tymiánu (otrhané a nakrájené na drobno), 200 g lehkého mazacího sýra, 115 g kozího sýra, 1 kávovou lžičku kukuřičné moučky, sůl a pepř, asi 1 kg malinkatých brambor (čím menší, tím lepší), 450 g slaniny nakrájené na tenké plátky, 24 malých bobkových listů (lze nahradit např. bazalkou)

Příprava:
Nejdřív brambory: omýt, neloupat, zabalit do proužku slaniny spolu s jedním bobkovým listem a narovnat na plech (na pečící papír nejlépe). Strčit do trouby a péct při asi 200 st. Celsia, dokud není slanina křupavá. Těsně před dopečením bramborek přivést 220 ml mléka s tymiánem k bodu varu. Přidat mazací sýr a kozí sýr a mlátit do toho měchačkou, dokud to není hladké. Smíchat kukuřičnou moučku se zbytkem mléka, dolít do sýrové směsi a míchat do zhoustnutí. Osolit a opepřit dle chuti. Nalít směs do fondue nádobky (stačí klidně ohřívané čajovou svíčkou, nemusí být s hořákem jako na olejové fondue), nandat brambory na talíř a každý si napichuje, namáčí a pochutnává. Bobkový list vyplivovat, bazalku baštit.

Fondue v omáčce s cibulkou

Ingredience:
500 g sýra gruyére (ementálu), 5 dl jablečného vína (cider), špetka muškátového oříšku, špetka cayenského pepře, 200 g cibule, 30 g másla, tmavý chléb nakrájený na kostky

Příprava:
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle přímo do nádoby na fondue. Nejprve vaříme ve vodní lázni na mírném ohni. Když se sýr rozpustí, přidáme jablečné víno, muškátový oříšek, cayenský pepř a dobře promícháme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle. Osmaženou cibuli necháme okapat a přidáme do sýra. Nádobu postavíme na vařič uprostřed stolu. Na vidličku napíchneme kostku chleba a obalujeme v sýrové směsi.

Fondue s modrou plísní

Ingredience:
1 hrnek mléka, 200 g měkkého tvarohu (v pokojové teplotě), 2 hrnky rozdrobeného sýra s modrou plísní (niva, stilton, ...), 1/2 lžičky česnekové soli, 1 lžíce kukuřičné moučky (lze nahradit solamylem), 2 lžíce smetany ke šlehání

K namáčení: kostičky šunky nebo klobásek a tmavý chléb

Příprava:
1. Dejte mléko a tvaroh do kotlíku a rozšlehejte ručním elektrickým mixérem na krémovou jemnou hmotu.
2. Fondue kotlík dejte na malý plamen a postupně vmíchejte všechen plísňový sýr. Pokračujte v míchání dokud není hmota spojená a sýr rozpuštěný.
3. V malé misce smícháme česnekovou sůl a kukuřičnou moučku se smetanou. Vmícháme do sýra a vaříme za průběžného míchání 2-3 minuty nebo dokud nevznikne hutná krémová hmota.

Podáváme s kostkami šunky nebo klobásek a kostkami tmavého chleba.

Neuchatelské sýrové fondue

Ingredience:
1 stroužek česneku, 400 g sýra typu gruyér (event. moravský bochník, madeland nebo eidam), 200 g ementálu, 300 g bílého vína, 1 lžičku citronové šťávy, 2 lžičky solamylu, 100 ml třešňovice, černý pepř, trochu mletého muškátového oříšku, 800 g bílého chleba

Příprava:
1. Oloupeme stroužek česneku a vytřeme jím caquelon nebo kotlík.
2. Oba druhy sýrů nastrouháme nebo nakrouháme. S vinem a citronovou šťávou necháme v kotlíku za stálého míchání rozpustit.
3. Ve studené vodě rozmícháme solamyl a utřeme jej s třešňovicí a vše vmícháme do sýrové omáčky. Ochutime nastrouhaným muškátovým oříškem, opepříme.
4. Sýrovou hmotu za stálého míchání ještě jednou krátce povaříme, až je hladká a krémová, poté ji přendáme na rechaud (postačí i lihový vařič).
5. Chléb pokrájíme na kousky a podáváme odděleně. Fondue se musí i během jídla mírně vařit. Stále mícháme, aby hmota zůstala vláčná.

Savojské fondue s bylinkami

Ingredience:
4 dl suchého bílého vína, 600 g strouhaného ementálu, 2 stroužky česneku, lžička třešňovice, pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, lžíce maizeny(škrobu), kostičky chleba, čerstvé bylinky: šalvěj, estragon, pažitka, petrželka

Příprava:
Vnitřní stěny kotlíku na fondue potřeme česnekem a nádobu s vínem postavíme na oheň. Přidáme pepř, muškátový oříšek a strouhaný sýr. Mícháme dřevěnou lžicí až směs zhoustne. Kotlík postavíme na vařič uprostřed stolu a do krému vmícháme maizenu a třešňovicí. Dobře promícháme a na závěr vhodíme sekané bylinky. Kostky chleba napichujeme na vidličku a obalíme v kotlíku v sýrovém krému.

Doporučená příloha:
Podáváme s kadeřavým salátem s česnekem.

Sýrové kari fondue

Ingredience:
1 stroužek česneku, přepůlený, 2/3 hrnku suchého bílého vína, 1 čajová lžička citronové šťávy, 1 malá lžička kari pasty, 200g sýra Gruyére, 200 g sýra Cheddar, 1 lžička solamylu, 2 lžíce suchého sherry

K namáčení: pita chleba nakrájený na kousky

Příprava:
1. Nastrouhejte sýr.
2. Kotlík na fondue vymažte česnekem. Dovnitř nalijte víno a citronovou šťávu, vařte na středním plameni dokud nezačne bublat. Stáhněte plamen a přidejte kari pastu. Postupně vmíchejte nastrouhané sýry.
3. V malé misce smíchejte solamyl se sherry. Vmíchejte do sýra a pokračujte ve vaření, průběžně míchejte, pokračujte 2-3 minuty nebo dokud nemá směs hustou konzistenci. Nedovolte fondue, aby přešlo do varu. Podávajte s kousky pita chleba.

Rajčatovo-sýrové fondue

Ingredience:
2 stroužky česneku, 1/2 lžičky fenyklového semínka, 1/2 lžičky tymiánu, 20 g másla, 400 g rajčat na pizzu sůl, 150 ml suchého bílého vína, 2 lžičky maizeny (kukuřičný škrob), 200 g ementálu, 300 g eidamu, bílý mletý pepř, bílý chléb (veka)

Postup:
Česnek oloupeme, nahrubo nasekáme a pak rozdrtíme spolu s tymiánem a fenyklem. Na pánvičce rozpustíme máslo a v něm podusíme česnek s bylinkami, přidáme rozmixovaná a propasírovaná rajčata a dusíme dalších 10 minut. Maizenu rozšleháme s bílým vínem, nalijeme do hrnce a za stálého míchání zavaříme a trošku osolíme. Postupně přidáváme sýr, který jsme nastrouhali nahrubo a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Jakmile se sýr rozpustí, přidáme rajčatovou směs, kterou jsme si rovněž připravili předem. Fondue dochutíme pepřem a na mírném plameni stále udržujeme teplé, aby nám sýr neztuhl a hmota zůstala tekutá. Fondue přelijeme do kotlíku a položíme nad svíčku. Na talířky naskládáme veku nakrájenou na kostičky. Na vidličku napichujeme kousky veky a namáčíme do sýrové hmoty. Občas promícháme, aby nám sýr nesedal na dno.

Ženevské fondue

Ingredience: 3 žloutky, 125 ml šlehačky, 125 ml bílého vína, 500 g ementálu, pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl

Příprava:
Ušleháme žloutky, šlehačku a bílé vín a směs ve fonduovém kotlíku uvedeme na plotýnce do varu. Ementál nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme, postupně přidáváme do kotlíku a za stálého intenzivního míchání rozpouštíme na mírnémohni (NEVAŘÍME!), až vznikne hladká, krémová omáčka. Omáčku ochutíme mletým pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a solí. Fondue udržujeme horké na ohřívači. Přílohy: bílý chléb nebo pečivo

Fondue s podmáslím

Ingredience:
500 g ementálu, 500 ml podmáslí, 3 lžíce másla, česnek, muškátový oříšek, tabasco, pepř

Příprava:
1/2 stroužku česneku oloupeme, prolisujeme do fonduové nádoby, přidáme máslo, rozpustíme na plotýnce a poprášíme 3 lžícemi pšeničné mouky. Zamícháme a přelijeme podmáslím. Z stálého míchání uvedeme do varu a sejmeme z ohně. Ementál nastrouháme do podmáslí, opět postavíme na oheň a za stálého míchání ohříváme, dokud se sýr nerozpustí, pak omáčku dle chuti okořeníme 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, tabascem nebo pepřem. Fondue udržujeme horké na ohřívači. Přílohy: kostky veky, kompoty, kořeněné okurky v octě

Hořčicové fondue

Ingredience:
300 g ementálu, 200 g madelandu, 125 ml bílého vína, 125 ml kysané smetany, 3-4 lžíce středně ostré hořčice, pepř, tabasco, 1 lžíce škrobu

Příprava:
Eementál a madeland nakrájíme na kostičky. Víno uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpouštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka. Do omáčky po lžících vmícháme kyselou smetanu a hořčici. Potom smícháme 1 vrchovatou lžíci škrobu se 3 lžícemi bílého vína a rozmíchaným škrobem fondue zahustíme, ochutíme mletým černým pepřem a tabascem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.

Mohučské fondue

Ingredience:
500 g zralých syrečků, 250 ml ryzlinku, 1 lžíce škrobu, 125 ml mléka, 1 lžíce sladké papriky

Příprava:
Syrečky nakrájíme na tenké plátky. Víno vlijeme do fonduové nádoby a uvedeme do varu, přidáme sýr a rozpuštíme jej na mírném ohni za stálého míchaní, až vznikne hladká omáčka. Škrob smícháme s mlékem a rozmíchaným škrobem fondue zahustíme, okořeníme 1 lžící sladké papriky. Fondue udržujeme horké na ohřívači. Přílohy: bílý nebo celozrnný chléb

Špenátové fondue

Ingredience:
150 g mraženého špenátu, 500 g goudy, 1 cibule, 2 lžíce másla nebo margarínu, 250 ml šlehačky, 1 lžíce škrobu

Příprava:
Špenát necháme rozmrazit při pokojové teplotě a necháme okapat. Goudu nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Máslo nebo margarín rozpustíme ve fonduové nádobě na plotýnce a v omastku cibuli dozlatova osmahneme, pak přilijeme šlehačku a uvedeme do varu, postupně přidáváme sýr a na mírném ohni za stálého míchání ho rozpouštíme (NEVAŘÍME!), až vznikne hladká krémová omáčka. Pak vmícháme špenát. 1 zarovnanou lžíci škrobu smícháme se 2 lžícemi šlehačky a rozmíchaným škrobem fondue zahustíme, ochutíme solí, mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.

OSTATNÍ

Zeleninové fondue

Ingredience:
1 kg smíšené zeleniny (brokolice, mrkev, fenykl, zelený chřest, celer, žampiony, paprika apod.), 1,5 l zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 bobkový list, 2 zrnka nového koření, 3 zrnka pepře, 1 lžíce sojové omáčky, 1 pšeničný chléb, 100 g čínských skleněných nudlí

Příprava:
1. Zeleninu očistíme, pokrájíme na menší kousky, upravíme na talíře nebo misky. V kotlíku na fondue rozehřejeme na sporáku zeleninový vývar. Šalotku oloupeme, nadrobno pokrájíme a vložíme do vývaru s kořením a sojovou omáčkou. Kotlík přeneseme na stůl a postavíme na ohřívač.
2. Stolovníci si sami nabírají nabírají do síťových naběraček zeleninu a vaří ji v horkém vývaru. K zeleninovému fondue dáme na stůl krajíce chleba. Nakonec ve vývaru uvaříme nudle a polévku podáváme v malých šálcích. Zeleninové fondue doplňujeme vhodnými omáčkami

Rybí fondue

Ingredience:
1 l rybího vývaru (z kostky), 1/2 citronu (chem. neošetř.), 4 hlavičky pórku, 2 snítky kopru, 1 zrnko nového koření, 1 bobkový list, 3 zrnka pepře, 100 g žampionů, 2 mrkve, 1 malý fenykl, 2 řapíky celeru, po 200 g filé z mořského ďasa, candáta a lososa, 4 humři, 1 bageta

Příprava:
1. Vývar ohřejeme. Citron nakrájíme na plátky, 2 hlavičky pórku na kolečka. Dáme společně s koprem a kořením do vývaru. Žampiony a zeleninu očistíme, mrkev a fenykl nakrájíme na hranolky, celer a zbylé hlavičky pórku na kolečka. Vše upravíme na mísu. Kotlík na fondue s vývarem postavíme na ohřívač a vývar stále udržujeme horký.
2. Ryby a humry omyjeme a osušíme, nakrájíme na sousta. Bagetu nakrájíme na kostky. Stolovníci si sami napichují zeleninu, humry a ryby a vaří je ve vývaru. K fondue podáváme omáčky podle výběru.
3. Vývar na závěr přelijeme do šálku a podáváme jako polévku.

Rybí fondue Chic

Ingredience:
1 kg různých ryb (mořských nebo sladkovodních), očištěných a nakrájených na kostky, 8 plátků tmavého chleba, 1 sklenka olivového oleje

Pikantní vývar:
400 g rybích hlav a odřezků, lžička badyánu, 2 l vody, 1 cibule protknutá 2 hřebíčky, bouquet garni (směs bylinek), sůl, pepř

Příprava:
Nejprve připravíme pikantní vývar: všechny rybí odřezky a hlavy opláchneme a dáme do kastrolu. Přidáme cibuli, svazek koření, badyán, sůl, pepř, zalijeme vodou a zvolna vaříme (30 - 40minut). Pikantní vývar propasírujeme do nádoby na fondue a dáme na vařič, který zapneme na střední teplotu. Krajíce chleba opečeme a potřeme olivovým olejem a dáme na stůl. Rybí kostky napichujeme na vidličku, vaříme v pikantním vývaru a jíme společně s remuládovou omáčkou a topinkou.

Omáčky neboli dipy vhodné pro fritované fondue

Zelený dip

Ingredience:
kysaná smetana, hořčice, zelené natě - petrželka, kopr, řeřicha, estragon

Příprava:
Všechny uvedené suroviny smícháme dohromady. Dip necháme vychladit.

Kořeněný rajčatový dip

Ingredience:
2 naťové cibulky, 350 g rajčat, 1 lžíce nakrájených žampionů, chilli, cayenský pepř, tabasco

Postup přípravy:
Cibulky nakrájíme na kolečka, přimícháme nakrájená rajčata a žampiony. Pikantně ochutíme chilli, cayenským pepřem a několika kapkami tabasca

Garibaldi dip

Ingredience:
200 g majolky, 2 lžíce hořčice, šťáva z 1 citronu, 1 lžička sardelové pasty, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, popř. cukr

Postup přípravy:
Majolku promícháme s hořčicí, sardelovou pastou a kečupem. Vmícháme citronovou šťávu, pepř, sůl a podle potřeby trochu vody. Podle zvyklosti a chuti můžeme do omáčky vmíchat ještě lžičku cukru.

Remuládová omáčka

Ingredience:
1 malá cibule, 1 velká nakládaná okurka, 1 sardelka, 2 lžičky kaparů, 2 lžičky sekané petrželky, 2 lžičky kerblíku, 2 lžičky estragonu, 1 lžička hořčice, 1 sklenice majolky, špetka cukru, sůl, pepř

Příprava:
Na remuládovou omáčku rozmixujeme malou cibuli, okurku, sardelku, přidáme kapary a koření a znovu rozmixujeme. Do řidšího pyré vmícháme majolku, hořčici, sůl, pepř, cukr. Omáčku uložíme na chladné místo.

Kečupová omáčka

Ingredience:
Majolka, bílý jogurt, cukr, sůl, kečup

Postup:
2/3 majolky, 1/3 bílého jogurtu - přesné množství neuvádím, záleží na tom, kolik potřebujete omáčky. Dobře rozmíchat, přidat špetku cukru a soli. Tato omáčka je spíše sladká, proto dáme trochu více cukru. Přidáme podle chuti kečup. Necháme do druhého dne v chladničce odležet. Druhého dne můžeme omáčku dochutit.

Švédská omáčka k fondue

Ingredience:
2 postrouhaná jablka, 1 lžička hořčice, 1 lžíce ustrouhaného křenu, 1 hrnek majonézy, Trochu ořechových jader, opražených na suché pánvi a posekaných

Příprava:
Vše smíchat dohromady

"Povidla" z červené cibule

Ingredience:
400g červené cibule, 2 lžíce oleje, 3 pomeranče, 3 lžíce červeného vinného octa, 2 lžičky cukru, sůl, pepř

Postup:
Oloupanou cibuli najemno nakrájíme a podusíme v rozpáleném oleji. Vymačkáme šťávu a nastrouháme kúru z 1 pomeranče, 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme na malé kousky. šťávu, kůru a kousky pomerančů přidáme spolu s octem a cukrem do cibule. Podusíme doměkka. Okořeníme solí a pepřem.

Koktejlová fondue omáčka

Ingredience:
jogurt bílý - 60 g, majonéza - 60 g, smetana ke šlehání - 1/8 l, kečup jemný - 2 lžíce, worcesterská omáčka - pár kapek, sůl, citronová šťáva - pár kapek, gin - nebo whisky - kapičku, tabasko- kapku

Postup:
Všechny ingredience do hladka promícháme

Česnekový dip - lehký

Ingredience:
česnek, oregáno (či jiné bylinky), majonéza, jogurt, sůl, pepř,

Postup:
Do misky si připravíme najemno nakrájený česnek, 1 díl jogurtu, majonézy, rozemnuté oregáno a ostatní ingredience. Vše zamícháme. Používáme jako omáčku ke kouskům zeleniny, sýru či jako dresing k salátům a sendvičům.

Řeřichová omáčka s nivou

Ingredience:
100 g nivy, 100 g smetanového sýry, 250 g smetanového jugurtu

Příprava:
Nivu rozmačkáme vidličkou a vmícháme čerstvý sýr a jogurt. Pak osolíme a opepříme. Ostříháme vaničku řeřichy a vmícháme do omáčky.

Lososová omáčka s okurkou

Ingredience:
100 g uzeného lososa, 200 g salátové okurky, 150 g zahuštěné kysané smetany, 250 g smetanového jogurtu, sůl, pepř, citronová šťáva, lžička strouhaného křenu

Příprava:
Okurku oloupeme, rozpůlíme, odsemeníme a najemno nastrouháme. Smícháme kysanou smetanu s jogurtem. Osolíme, opepříme, ochutíme křenem a trochou citronové šťávy. Lososa pokrájíme na kostičky a spolu s okurkou vmícháme do omáčky.

Studená křenová omáčka

Ingredience:
1/2 kg sýr žervé (gervais), 1/2 l smetany sladké (kondenzované mléko Tatra), 25 ml worchester, 100 g křen strouhaný, 1 g pepř bílý mletý, 10 g sůl

Příprava:
Žervé dobře promícháme se smetanou nebo kondenzovaným mlékem, vmícháme pepř, sůl, worchester a nastrouhaný křen. Podáváme vychlazené.

Křenová majonézová omáčka

Ingredience:
350 g majonézy, 200 ml smetany ke šlehání, 20 ml mléka, 50 g strouhaného křenu, 20 ml citronové šťávy, 5 ml worchesteru, 1/2 g pepře, 20 g cukru, 5 g soli

Příprava:
Majonézu rozmícháme s mlékem, vmícháme ušlehanou smetanu, strouhaný křen, worchester, pepř, cukr, sůl a dochutíme citronovou šťávou.

Křenová omáčka

Ingredience:
2 pol. lžíce strouhaného křenu, 2 dcl husté zakysané smetany, 1 čaj. lžička francouzské (dijonské) hořčice, sůl, mletý pepř

Příprava:
Jemně strouhaný křen smícháme se zakysanou smetanou a francouzskou hořčicí a ochutíme solí a pepřem.

Banánová omáčka s curry

Ingredience:
1 menší banán, 1 bílý jogurt, 10 dkg majonézy, 1/2 čaj. lžičky moučkového cukru, 1/2 čaj. lžičky kari koření, špetka soli

Příprava:
Banán mixujeme asi 15 vteřin. Přidáme ostatní suroviny a dále šleháme s šlehací metlou v termomixu 50 vteřin, rychlost 2./Ostatní asi v misce šlehačem na dvojku 1 minutu

Domácí dresinky k masovým fondue

Ingredience:
Pro všechny dresinky je základem:

Zakysaná smetana, Majolka, moučkový cukr + ingredience k jednotlivým druhům

Všechny dresinky je lepší dělat několik hodin s předstihem a nechat v chladu uležet.

Příprava:

Dresink s plísňovým sýrem
200 g plísňového sýra (např. zlatá niva) postrouháme nebo pomeleme na jemno, smícháme se dvěma prolisovanými stroužky česneku, 1 kávovou lžičkou moučkového cukru, majolkou a zakysanou smetanou v poměru 1/2 na 1/2, podle toho, jaké množství chceme připravit.

Česnekový dresink
Hlavičku česneku prolisujeme a smícháme s 1 kávovou lžičkou moučkového cukru, majolkou a zakysanou smetanou v poměru 1/2 na 1/2, podle toho, jaké množství chceme připravit.

Hořčicový dresink
Menší cibulku nasekáme najemno, přidáme polévkovou lžíci plnotučné (nebo dijonské) hořčice a smícháme a 1 kávovou lžičkou moučkového cukru, majolkou a zakysanou smetanou v poměru 1/2 na 1/2, podle toho, jaké množství chceme připravit.

Křenový dresink
1 pol. lžíce směsi Křemík (nebo čerstvého křenu) smícháme s 1 kávovou lžičkou moučkového cukru, majolkou a zakysanou smetanou v poměru 1/2 na 1/2, podle toho, jaké množství chceme připravit.

Bramborová omáčka s kurkumou

Ingredience:
400 g brambor, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžička kurkumy, 5 lžic zeleninového vývaru, sůl, pepř, 1 svazek pažitky

Příprava:
Brambory uvaříme doměkka, oloupeme a prolisujeme. Šalotku a česnek oloupeme, jemně posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme kurkumu a vmícháme lisované brambory. S vývarem ušleháme do omáčky.

Osolíme a opepříme. Posypme jemně pokrájenou pažitkou.
Kokosová omáčka s arašídy

Ingredience:
2 stroužky česneku, 2 šalotky, 1 kus zázvoru, 1 feferonka, 100 g arašídů, na špičku nože mletého koriandru a kmínu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička cukru, 200 ml kokosového mléka, sůl

Příprava:
Oloupaný česnek, šalotku a zázvor posekáme. Feferonku očistíme a lusk jemně pokrájíme. Vše spolu s arašídy rozmixujeme. S kořením, sojovou omáčkou, cukrem a kokosovým mlékem svaříme dohusta. Omáčku osolíme a necháme vychladnout.

Rajčatová omáčka se zeleným pepřem

Ingredience:
500 g velkoplodých rajčat, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, 2 lžičky naloženého zeleného pepře

Příprava:
Rajčata oloupeme, zbavíme zrníček a nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme, posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme rajčata a cukr a podusíme, až vznikne hustá omáčka. Osolíme a opepříme. Vmícháme zrnka zeleného pepře a omáčku necháme vychladnout.

Mangová majonéza

Ingredience:
1 mango, 1 cibule, 1 lžička oleje, špetka kari, cayenský pepř, sůl, 200 g majonézy, trochu čerstvé meduňky

Příprava:
Mango oloupeme, dužninu odřízneme od pecky a pak ji pokrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme mango a usíme, až vznikne hustá omáčka. Okořeníme ji karí, cayenským pepřem a osolíme. Necháme vychladnout a smícháme s majonézou. Nakonec přidáme posekanou meduňku.

Meruňková omáčka se zázvorem

Ingredience:
500 g meruněk, 200 g šalotek, 1 kousek zázvoru, 100 ml bílého vinného octa, 75 g třtinového cukru, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, pepř

Příprava:
Meruňky oloupeme, rozpůlíme, vypeckujeme a dužninu nadrobno pokrájíme. Šalotku a zázvor oloupeme a jemně posekáme. Všechny přísady dáme do hrnce a 45 minut dusíme na mírném ohni. Poté vyjmeme hřebíček a bobkový list. Omáčku opepříme a necháme vychladnout.

Hořčičná omáčka s estragonem

Ingredience:
2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic bílého vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžička oleje z vlašských ořechů, sůl, pepř, cukr, 1 šalotka, 1-2 snítky estragonu

Příprava:
Vejce oloupeme, rozpůlíme, žloutky utřeme do krému s octem, hořčicí a olejem. Osolíme, opepříme a osladíme. Šalotku oloupeme. Estragon omyjeme, otrháme lístky. Vaječné bílky, šalotku a estragon najemno posekáme. Vše vmícháme do omáčky.

Rajčatová omáčka s olivami

Ingredience:
500 g velkoplodých rajčat, snítka rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžičky cukru, sůl, pepř, 1 lžíce kaparů, 2 lžíce vypeckovaných černých oliv

Příprava:
Rajčata oloupeme, zbavíme semen a nadrobno posekáme. Česnek posekáme a zpěníme na oleji. Přidáme rajčata, rozmarýn a cukr. Na mírném ohni svaříme do husté omáčky. Osolíme a opepříme. Vmícháme posekané kapary a nakrájené olivy.

Feferonkový jogurt s ovčím sýrem

Ingredience:
1 červená a 1 zelená feferonka, 1 stroužek česneku, 200 g jogurtu, 200 g ovčího sýra, sůl

Příprava:
Obě feferonky očistíme, vyřízneme semeník, lusky nakrájíme na tenké nudličky, popř. kolečka. Česnek oloupeme, prolisujeme do jogurtu a promícháme. Ovčí sýr rozmačkáme vidličkou a s jogurtem ušleháme do hladké omáčky. Vmícháme nadrobno pokrájené feferonky a osolíme.

Mátový jogurt s kmínem

Ingredience:
1 stroužek česneku, 1 malý kousek zázvoru, 1 šalotka, 1 lžíce oleje, 300 g plnotučného bílého jogurtu, čerstvá máta, sůl, pepř, mletý římský (křížový) kmín

Příprava:
Oloupaný česnek, zázvor a šalotku jemně posekáme. Zesklovatíme na oleji, necháme poněkud vychladnout a vmícháme do jogurtu. Mátu omyjeme, lístky posekáme na nudličky a přidáme do jogurtu. Osolíme, opepříme a okořeníme kmínem.

Papriková omáčka s koriandrem

Ingredience:
4 žluté papriky, 1 stroužek česneku, 1 lžička semen koriandru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, 1 hlavička pórku

Příprava:
Papriky očistíme, oloupeme a na drobno pokrájíme. Česnek s paprikou rozmixujeme. Semena koriandru opražíme, rozdrtíme a spolu s olejem a smetanou vmícháme do paprikové omáčky. Osolíme a opepříme. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a vmícháme.

Cibulová omáčka s rozinkami

Ingredience:
500 g cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hnědého přírodního cukru, 100 ml bílého vinného octa, 2 lžíce rozinek, sůl, bílý pepř

Příprava:
Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm zesklovatíme. Posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme bílým vinným octem, přidáme rozinky a dusíme, dokud cibule nezměkne. Osolíme a opepříme.

Bylinková omáčka s česnekem

Ingredience:
150 g zakysané smetany, 150 g kyselé smetany, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 svazek směsi zelených bylinek

Příprava:
Zakysanou a kyselou smetanu umícháme do omáčky. Prolisujeme do ní oloupaný stroužek česneku. Osolíme a opepříme. Bylinky omyjeme, osušíme, lístky otrháme, najemno posekáme a vmícháme do omáčky. Upozornění: pokrmy s bylinkami nemusíte solit.

Sametová broskvová se zázvorem

Ingredience:
1 broskev (lepší je okapaná z kompotu), cukr, skořice, sušený zázvor, pepř

Příprava:
Broskev najemno rozsekáme a dáme povařit na malé množství cukru smíchaného s vodou, vaříme do změknutí (cca 20minut na mírném ohni), odstavíme a necháme vychladnout, přidáme špetku skořice a 1 malou lžičku sušeného zázvoru (nebo dle chuti), trošku opepříme (nemusí být) a necháme uležet.

Jemná rajčatová s olivovým olejem a černými olivami

Ingredience:
olivový olej, menší cibulka, 5-8 ks cherry rajčátek, cca 10-15 ks černých oliv, sůl, pepř, bobkový list, stroužek česneku

Příprava:
Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje, přidáme najemno nakrájenou cibulku, spařená nadrobno nakrájená cherry rajčátka a černé olivy, mírně osolíme a opepříme, můžeme přidat půlku bobkového listu. Vše dusíme přibližně 20minut, poté odstavíme a po vychladnutí přidáme 1 pol. lžíci olivového extra virgin oleje a jeden stroužek česneku. Dáme odležet do ledničky, nejlépe přes noc.

Omáčky speciálně pro zeleninové fondue

Majonézový dip s ořechy

Kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř, 1-2 střiky worchesteru, špetka cukru, lžíce hrubě sekaných ořechů

Rajčatový dip

Přísady stejné jako u ořechového, jen místo ořechů přidat kečup a event. Trochu citronové šťávy.

Zelený bylinkový dip

2 lžíce měkkého tvarohu, 6 lžic kysané smetany, 1 žloutek, hořčice, sůl, pepř, lžička oleje, citronová š., 2 hrsti krájených bylinek-petrželka, pažitka, kopr, kerblík, řeřicha, estragon, a všeho co máme po ruce.

Sýrový dip

půl malé cibule, 1dl bílého vína, 2 lžíce másla, 1 lžíce šlehačky, 3-4 lžíce měkkého tvarohu, bílý pepř, muškátový oříšek, sůl, 2-3 lžíce strouhaného výrazného sýra - třeba ementál - cibuli nasekat najemno a chvilku povařit ve víně. Prolisovat vrátit do hrnce. Přidat máslo, sýr a šlehat na mírném ohni dokud máslo nezpění a sýr se nerozteče. Sejmout z ohně, přidat tvaroh, okořenit, a ve vodní lázni na malém ohni ušlehat

© Copyright 1993-2005 Zásobování a.s - všechna práva vyhrazena

Doporučujeme: Pravidla.cz - Snář.cz - Štěstí.cz - osudová seznamka - Bazar - A.cz - aukce